
בשני העשורים האחרונים החלה להתפתח תחום משפטי מרתק ומאתגר במיוחד, תחום הדיבה הדיגיטלית, ובכלל תחום הסייבר. לא מדובר בהונאות הענק הדיגיטליות, בגניבת מטבעות דיגיטליים או פריצה למוסדות ענק. ובכל זאת, עבירות אינטרנט רבות מתבצעות על ידי אנשים פשוטים, לא מתכנתים או האקרים, והם עושים זאת בכמה הקשות על המקלדת, ולחיצה או שניים על העכבר. מדובר בשיימינג.
שיימינג זה ביטוי בשפה האנגלית, והכוונה היא לבושה, להתבטאות שמטרתה לבייש ולהכפיש אדם אחר או קבוצה של אנשים. הביטוי הזה זלג להרבה מקומות אחרים, אתרים רבים, בלוגים וכיו"ב, ואפילו לעולם המוחשי והפיסי, אך מקורו הוא ברשת האינטרנט, ובעיקר באתר אינטרנט אחד ומוכר עד מאוד – פייסבוק.
שיימינג בפייסוש – לא כזה חמוד
למרות ההנאה הרבה שאנו שואבים מהשימוש באתר הפופולארי פייסבוק, ולמרות הגישה המהירה לחברים, אירועים, מידע ובידור, הרי שיש שני דברים מאתגרים מאוד בשימוש באתר זה, ולא רק ברמה המשפטית – המידע המועבר בו והשיימינג שנעשה בו.
בישראל, כמו בכל העולם, תופעה זו של שיימינג הפכה לנפוצה, ככל הנראה נפוצה מדי, שכן כמות התביעות בתחום זה הולכת ומתרבה. כה נפוצה התופעה, עד כי היא זכתה בשם עברי – ביוש, מלשון בושה, ותביעת שיימינג הפכה ללגיטימית לגמרי בישראל, כאשר מערכת המשפט כבר ערוכה ומודעת לתופעה. מעבר לכך, ישנם בישראל כיום עורכי דין המתמחים בשיימינג, ויודעים כיצד לבנות את התיק ולהנחות אתכם כיצד לפעול בכדי לקבל פיצוי הולם.
מקרי שיימינג בישראל
מי שיפשפש בין דפי העיתונות המקוונת יגלה בקלות רבה כי בישראל כבר היו לא מעט מקרי שיימינג שהגיעו לבית המשפט, כולל מקרים של מוסדות גדולים. דוגמא לכך היא תביעה שהגישה עיריית תל אביב כנגד שתי ענקיות – גוגל ופייסבוק, וגם שני בלוגרים, שכן החברות הללו לא מסירות פרסומים הכוללים הוצאת דיבה.
גבר ישראלי מקהילת הלהט"ב, תבע את חברת פייסבוק על שיימינג, שכן החברה לא הסירה, לטענתו, תמונות מבזות שלו שפורסמו בפרופילים מזויפים שנפתחו על שמו, כחלק מהתקפה פרטית שמנהל מולו אדם אחר מסיבותיו הוא. אם אתם סובלים משיימינג, פנו כעת לעורך דין המומחה בתחום זה, ודרשו את הפיצוי המגיע לכם.